Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κούραση VS Ενθουσιασμός

Photo by tsbaou

Μερικές φορές η κούραση συσσωρεύεται και σε καταβάλει. Το καταλαβαίνω, το έχω περάσει κι εγώ. Όμως... η κούραση δεν μπορεί να καταβάλει τον ενθουσιασμό.
Όλα αυτά που βλέπεις συχνά σε ταινίες αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Όταν ο επιστήμονας κάνει επιτέλους τη μεγάλη του ανακάλυψη, ξεχνάει όλη την κούραση και τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο. Όταν ο ερωτευμένος βλέπει ξανά την αγαπημένη του, ξεχνάει όλο τον πόνο και την απελπισία που του σπάραζαν την καρδιά. Όταν το ταξιδιώτης φτάνει στον προορισμό του ξεχνά τους πόνους στα πόδια του και τις κακουχίες του ταξιδιού.
Αν λοιπόν δεις ότι φτάνεις στο σημείο που νιώθεις πολύ κουρασμένος για να ενθουσιαστείς με το οτιδήποτε, αν πλέον όλα είναι πολύ μικρά κι ασήμαντα για να σε ταρακουνήσουν και να σε ξεσηκώσουν, μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσεις να ανησυχείς.
Δεν είναι η κούραση που φταίει, είναι το θολωμένο σου μυαλό. Είναι ότι αφήνεις τη ζωή να σε προσπερνάει. Είναι ότι έχασες το στόχο σου. Παύεις να είσαι αφοσιωμένος σε ένα σκοπό όταν ακόμα κι αυτός αδυνατεί πια να σου δώσει χαρά, ζωντάνια, κίνητρο. Όταν το μυαλό θολώνει τόσο πολύ, είσαι σαν υπνωτισμένος. Ξεχνάς γιατί είσαι εκεί και προσπαθείς από συνήθεια πια. Ξεχνάς την αξία που έχουν όλα αυτά για τα οποία προσπαθείς. Χάνουν την αξία τους όσα καταφέρνεις. Οι άλλοι σε θαυμάζουν, αλλά εσύ δεν μπορείς πια να τα δεις όλα αυτά... γιατί είσαι πολύ κουρασμένος.
Όχι, δεν μπορεί η κούραση να υπερνικήσει τον ενθουσιασμό. Αν δεν μπορείς πια να ενθουσιαστείς, αν τίποτα δεν είναι ικανό να κάνει τα μάτια σου να λάμψουν, δεν φταίει η κούραση. Φταίει ότι το μυαλό σου θόλωσε τόσο πολύ, που έγινες επίπεδος, άχρωμος κι ανούσιος. Και, δυστυχώς, από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν χρειάζεται να μειώσεις τις προσπάθειές σου, μόνο να μην ξεχνάς να ζήσεις, να μην χάσεις επαφή με τον κόσμο γύρω σου. Ξύπνα πριν αναρωτηθείς πού πήγε η ζωή σου.
Αφιερωμένο σε ένα φίλο που δυσκολεύεται να καταλάβει ότι με ενοχλεί η έλλειψη της ζωντάνιας που είχε κι όχι η έλλειψη χρόνου που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: