Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το νόημα της ζωής

Καθημερινά αλλάζεις σαν άτομο, σαν άνθρωπος, εξελίσεσαι μέσα από κάθε μικρή ή μεγάλη εμπειρία, μέσα από τα σημαντικά και από τα ασήμαντα που ζεις. Η διαφορά φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου, οι αλλαγές θέλουν καιρό για να ολοκληρωθούν και να φανούν. Όσο όμως πληθαίνουν τα βιώματά σου, οι εμπειρία σου από τον κόσμο και τη ζωή, αλλάζουν οι προτεραιότητες, τα θέλω και τα πρέπει σου. Όταν πετύχεις κάτι, αρχίζεις να προσπαθείς για κάτι άλλο, δεν επαναπαύεσαι. Όταν κάτι δεν σου αρέσει και το αλλάζεις, αλλάζεις ένα κομμάτι της ζωής σου, κατ’ επέκταση και του εαυτού σου.
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα της ζωής. Δεν μπορεί να υπάρξει καθολική απάντηση σε κάτι τέτοιο, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, διαφορετικός, με τα δικά του βιώματα, εμπειρίες, αναμνήσεις, συναισθήματα, με τον δικό του τρόπο σκέψης και αντίληψης. Ο καθένας έχει άλλα όνειρα, επιθυμίες και στόχους. Θα προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο να τα πραγματοποιήσει, θα αντιδράσει διαφορετικά στα εμπόδια, τις δυσκολίες και στα γεγονότα.
Οπότε δεν πρέπει να αναρωτιέσαι για το νόημα της ζωής γενικότερα, αλλά για το νόημα της δικής σου ζωής. Και αφού εσύ αλλάζεις συνεχώς, πώς θα μπορούσε το νόημα της ζωής σου να παραμείνει στάσιμο; Όταν είσαι ερωτευμένος κυνηγάς την κατάκτηση του έρωτα, την εκπλήρωσή του. Όταν είσαι φτωχός αποζητάς την οικονομική αποκατάσταση, όταν είσαι φιλόδοξος προσπαθείς να αποκτήσεις δόξα. Ανάλογα με τις επιθυμίες σου, αλλάζουν οι προτεραιότητές σου. Αυτό δεν γίνεται να μην επηρεάσει το νόημα της ζωής σου.
Το νόημα της ζωής σου εξαρτάται από τα πράγματα που σε αγγίζουν, από αυτά που θέλεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, από αυτά που σε πληγώνουν, από αυτά που ποτίζουν κάθε σκέψη σου. Το νόημα της ζωής σου είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις την προσπάθεια, αυτό που σου δίνει κίνητρο να προχωράς μπροστά, αυτό που σε κάνει να κοιτάς ψηλά, να μαγεύεσαι, να ονειρεύεσαι, να κλαις και να γελάς. Πώς μπορείς να κλείσεις σε μια φράση κάτι τέτοιο; Πώς μπορείς να το εκφράσεις σε λέξεις; Πώς μπορείς να το κρατήσεις σταθερό; Αλλάζει για σένα και μέσα από εσένα, αλλά ταυτόχρονα σε αλλάζει κι αυτό. Είναι μάταιο να προσπαθήσεις να το ελέγξεις, να το πολεμήσεις, να το αλλάξεις, να το εγκλωβίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: