Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Turn your TV OFF!

Όταν λέω ότι δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου, αντικρύζω πάντα την ίδια εμβρόνητη έκφραση στο πρόσωπο του συνομιλητή μου. Κ όμως, εδω και αρκετούς μήνες δεν έχω καν τηλεόραση, ενώ πριν που είχα, δεν την άνοιγα. Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια έχω δει τηλεόραση περίπου 4 με 5 φορές κι αυτό ήταν επειδή δε γινόταν αλλιώς. Από τότε που έπαψα να βλέπω τηλεόραση διαβάζω περισσότερο, ακούω περισσότερη μουσική, ενημερώνομαι καλύτερα και έχω πιο ανοιχτό μυαλό.
Μπορείς να ενημερώνεσαι από εφημερίδες, ραδιόφωνο, internet. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις πιο ολοκληρωμένη, άρα και πιο αντικειμενική ενημέρωση. Μέσω internet μπορείς να έχεις και πιο άμεση ενημέρωση επίσης! Οπότε... η τηλεόραση είναι περιττή. Μπορείς να βλέπεις ταινίες που θα έχεις επιλέξει εσύ από το βιντεοκλάμπ, χωρίς διακοπές για διαφημίσεις, ή άλλα ενοχλητικά πράγματα.
Αν δοκιμάσεις πειραματικά για μια ολόκληρη εβδομάδα να μην ανοίξεις καθόλου τη συσκευή της τηλεόρασης, θα διαπιστώσεις πόσο χρόνο σου τρώει πραγματικά. Αυτό τον επιπλέον χρόνο λοιπόν, μπορείς να τον αφιερώσεις για να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, να ακούσεις εκείνο το άλμπουμ που όλο δεν προλαβαίνεις, να κάνεις τις μικροδουλειές του σπιτιού που πάντα βαριέσαι και στο τέλος μαζεύονται βουνό. Θα έχεις περισσότερο χρόνο να πάρεις τηλέφωνο κάποιο φίλο που έχεις να του μιλήσεις καιρό, περισσότερο χρόνο να παίξεις με τα παιδιά σου, με το κατοικίδιό σου. Χρόνο να μαγειρέψεις κάτι καλύτερο απ'ότι συνήθως.
Τις Κυριακές αντί να "λιώνεις" με σαχλές εκπομπές και τη χιλιοστή επανάλλειψη μιας σειράς που ξέρεις πλέον απ'έξω, θα έχεις το χρόνο να πας μια βόλτα. Στο πάρκο για να παίξουν τα παιδιά, στην παραλία με το αμόρε, για καφέ με τους φίλους που δεν πρόλαβες να δεις όλη τη βδομάδα. Μπορείς να πας για φαγητό, ή ακόμα και να περάσεις από τη μαμά σου που όλο γκρινιάζει πως δε σε βλέπει καθόλου.
Όλα αυτά τα πράγματα που η τηλεόραση σε κάνει να "ξεχνάς" να κάνεις, θα είναι πλέον ο καλύτερος τρόπος να γεμίσεις το χρόνο σου. Γιατί; Γιατί εκείνη η μισή ώρα που "χαλαρώνεις" ουσιαστικά δεν κάνεις τίποτα. Μπορείς να χαλαρώσεις με πιο δημιουργικούς τρόπους, ξέρεις. Εκείνα τα λίγα λεπτά το πρωί, η μισή ώρα το μεσημέρι και η μία ή δύο ώρες το βράδυ είναι αρκετός χρόνος για να βελτιώσεις την επικοινωνία με την οικογένεια σου, αφού όταν λειτουργεί η τηλεόραση, δεν μιλάτε. Είναι αρκετός χρόνος να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου με τους γύρω σου. Απλά η τηλεόραση είναι πάντα εκεί, πρόθυμη και έτοιμη για σένα. Είναι πιο εύκολο να την ανοίξεις και πιο ξεκούραστο να κάθεσαι να την κοιτάζεις σαν χάνος απ'ότι οτιδήποτε άλλο. Τα κάνει όλα αυτή για σένα, εσύ απλώς την κοιτάς. Το καταλαβαίνω. Εσύ όμως μπορείς να καταλάβεις πόσα πράγματα χάνεις με αυτό τον τρόπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: