Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Χαρίζω ζωή από το τίποτα.

Περί αιμοδοσίας ο λόγος. Δώρο ζωής, ελπίδας, ανακούφισης, υγείας! Σημαντική όσο και τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής. Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί σε κανένα εργαστήριο και με κανένα τρόπο. Μόνο να δωριθεί μπορεί.
Δε θα σου πω ότι είναι 10 λεπτά υπόθεση, γιατί δεν είναι. Ανάλογα με την πόλη που ζεις, την κίνηση στους δρόμους, το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιείς, την ύπαρξη ή όχι χώρων στάθμευσης στο νοσοκομείο κλπ, το να πας στο νοσοκομείο, να δώσεις αίμα και να φύγεις, μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά μέχρι και 2 ώρες. Η διαδικασία της αιμοδοσίας διαρκεί όντως 10 λεπτά, αν όμως δώσεις αιμοπετάλια η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα. Παρεμπιπτόντως τα αιμοπετάλια είναι εξ' ίσου σημαντικά, αλλά η δωρεά τους δεν είναι τόσο ευρέως δημοφιλής λόγω του ότι διαρκεί περισσότερο και είναι κάπως πιο άβολη.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση οι άνθρωποι που χρειάζονται αίμα; Τι περνάνε; Πόση αξία έχει γι' αυτούς μια φιάλη αίμα; Θα σου πω εγώ! Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν εκεί από το πουθενά, από κάποιο ατύχημα, από κάποια επιπλοκή σε κάποια χειρουργική επέμβαση, από κάποια σοβαρή ασθένεια που εμφανίστηκε ξαφνικά και χωρίς να το περιμένουν. Σε κάποιους μια φιάλη αίμα μπορεί να τους σώσει τη ζωή, για κάποιους άλλους μπορεί να κάνει τη ζωή που τους απομένει λιγότερο επώδυνη. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει το ίδιο.
Υπάρχουν όμως οφέλη και για τον οργανισμό του αιμοδότη. Μέσω της αιμοδοσίας κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος, το αίμα ρέει ευκολότερα και πιο ξεκούραστα για την καρδιά. Επίσης με την αιμοδοσία μειώνεται ο εφεδρικός σίδηρος στον οργανισμό, ο οποίος είναι οξειδωτικός παράγοντας και συμμετέχει σε διαδικασίες όπως η γήρανση, η αρτηριοσκλήρωση και η ογκογένεση. Επίσης επειδή βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος μετά την αιμοδοσία, μειώνονται οι πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Μην το αμελείς, μην το ξεχνάς, μην το φοβάσαι. Καν' το σαν πρόληψη, σαν καλή πράξη, σαν ένδειξη εκτίμησης και ευγνωμοσύνης για την υγεία που εσύ έχεις, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί, δε θα σε κουράσω όμως με αυτούς, δε θέλω να σε πείσω με το ζόρι. Θέλω όμως να σκεφτείς το εξής: Αν - ω, μη γένοιτο - κάποια μέρα βρεθείς εσύ ή κάποιος δικός σου στην κατάσταση αυτή; Σε ορισμένες περιπτώσεις, όσο αίμα κι αν δώσουν οι συγγενείς και οι φίλοι, δεν είναι αρκετό. Θα ήταν πολύ έξυπνο και εξυπηρετικό αν είχες έτοιμο κάποιο "απόθεμα", δε νομίζεις; Συγνώμη αν αυτή η τελευταία σκέψη σου χαλάει τη διάθεση, αλλά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, όλα αυτά που σου μοιάζουν τόσο μακρινά μπορεί μια μέρα να εισβάλλουν στη ζωή σου χωρίς καν να σου χτυπήσουν την πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: