Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Don’t bring them back!



Βγήκε πάλι το θεματάκι με τα μάρμαρα του Παρθενώνα στη φόρα και άρχισαν όλοι να έχουν άποψη, να φωνάζουν και να το παίζουν ευαισθητοποιημένοι για τα αρχαία. Μπάστα λίγο, να το συζητήσουμε πρώτα! Πριν αρχίσεις να μπαίνεις σε όλα τα σχετικά γκρουπάκια του
facebook και να προωθείς τα σχετικά e-mail και μηνύματα που βρίσκεις, μήπως σου πέρασε απ’το μυαλό να το ψάξεις λίγο το θέμα; Γιατί το 95% όσων αντιγράφουν και προωθούν τα προαναφερθέντα μηνύματα και γράφουν διάφορα σαχλά σχόλια, δεν ξέρουν τίποτα για το όλο θέμα.
Πρώτο και καλύτερο το ότι γράφουν σχόλια του τύπου “ferte ta piso sti xora pou anikoun”, “I thesi tous einai stin ellada” και άλλα αντίστοιχα χαριτωμένα. Πλάκα μου κάνεις;!; Θες να το παίξεις ευαισθητοποιημένος Έλληνας εσύ που δεν καταδέχεσαι να γράψεις με ελληνικά γράμματα; Μιας και σε βλέπω τόσο φουντωμένο και πωρωμένο με το θέμα, μήπως τυχαίνει να ξέρεις για ποια κομμάτια μιλάμε ακριβώς, ποιος τα έφτιαξε και πότε; Μήπως τυχαίνει να ξέρεις πώς βρέθηκαν εκεί και γιατί μένουν εκεί τόσα χρόνια; Μήπως περιμένεις να πιστέψω ότι αν έρθουν θα πας να τα δεις; Εσύ που κοροϊδεύεις τους τουρίστες όταν τους βλέπεις να τρέχουν από μνημείο σε μνημείο με το βιβλιαράκι στο χέρι, τους τουρίστες που μέσα στις λίγες μέρες των διακοπών τους εδώ μαθαίνουν περισσότερα για την αρχαία Ελλάδα απ’ όσα ξέρεις εσύ που γεννήθηκες, μεγάλωσες και ζεις εδώ. Εσύ θα φωνάξεις και θα «απαιτήσεις να ολοκληρωθεί το μνημείο»; Εσύ που όταν σε ρωτάνε τι υπάρχει στον τάδε αρχαιολογικό χώρο απαντάς χαμογελώντας ηλίθια «κάτι πέτρες»;
Μια ζωή τα ίδια σε αυτή τη χώρα, σου πετάνε ένα θέμα για να σου φουσκώσουν τα μυαλά και να ασχοληθείς με αυτό κι εσύ τσιμπάς σαν καλό ψαράκι και ακολουθείς σαν συνετό πρόβατο παπαγαλίζοντας τις μπουρδολογίες του καθενός που συνήθως είναι μισές αλήθειες, αυτό το μισό που μας συμφέρει πάντα. Το ότι αυτό το μισό δεν έχει συνοχή και το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από φράσεις τύπου σλόγκαν/συνθήματος ποτέ δεν ενοχλεί κανέναν, δεν βάζει κανέναν σε σκέψεις. Εσύ τάσσεσαι υπέρ αυτού που (σου λένε ότι) είναι το δίκιο της χώρας σου και το διαδίδεις από ‘δω κι από κει νιώθοντας περήφανος από πάνω που ασχολείσαι με το θέμα και που σκουντάς και τους διπλανούς σου να ξυπνήσουν και να κάνουν τα ίδια με σένα.

Don
t bring them back, αφήστε τα εκεί που είναι, σε μια χώρα που τα εκτιμά, τα σέβεται, τα συντηρεί και τα προφυλάσσει όπως πρέπει και όπως τους αρμόζει.

Υ.Γ. Αρχικά σκόπευα να βάλω τους ανάλογους συνδέσμους, αλλά αποφάσισα ότι όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά ξέρει ήδη τα πράγματα κι αν δεν ξέρει θα μπει στη διαδικασία να ψάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: