Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η ηρεμία της δύναμης



Όταν την γνωρίζεις σου κάνει εντύπωση η απόλυτη ηρεμία της. Το πρόσωπό της εκφράζει μια εσωτερική γαλήνη που τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει. Μόνο αν τη γνωρίσεις καλά και την παρατηρήσεις θα καταλάβεις ότι δείχνει να κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος μέσα της. Καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι κρυμμένο βαθιά, ότι αυτή η ηρεμία καλύπτει σημάδια από κάτι πολύ άσχημο. Όχι, δεν είναι επιφανειακή ή ψεύτικη η ηρεμία της, είναι πέρα για πέρα αληθινή, είναι η απόδειξη για το πόσο δυνατός άνθρωπος είναι.
΄΄Πέρασα μέσα από την κόλαση και βγήκα χαμογελώντας Κανείς δεν ξέρει για αυτό, αλλά προτιμώ να μη μιλάω για δυσάρεστα πράγματα. Μόνο για όμορφα πράγματα θέλω να μιλάω΄΄. Αυτό μόνο είπε κάποτε. Και μόνο στη λέξη «κόλαση» σκοτείνιασε το βλέμμα της. Είναι αλήθεια ότι ήταν κόλαση, ήμουν εκεί και ξέρω. Όμως δεν έσπασε. Διατήρησε την ψυχή της ζωντανή, αλώβητη. Κατάφερε να ξεπεράσει το θυμό, την οργή, τον πόνο, τη θλίψη. Νίκησε το «Γιατί;» και το άδικο που την έτρωγε, ξεγλίστρησε από τη επιθυμία για εκδίκηση. Εδώ φαίνεται η πραγματική δύναμη του ανθρώπου. Όταν περνά ένα μαρτύριο και καταφέρνει να κρατήσει την ψυχή του καθαρή. Ούτε κακία, ούτε μίσος, ούτε θυμός, τίποτε από αυτά δεν έμεινε.
Θα σε ακούσει και θα σε παρηγορήσει αν χρειαστεί, έχει τρομερή κατανόηση, μπορεί να δει ίσια στο βάθος της ψυχής σου και να σε καταλάβει. Θα σου σταθεί, αλλά δεν θα εκπλαγεί ό,τι κι αν της πεις. Η κακία, το μίσος, ο πόνος, δεν την εντυπωσιάζουν πια. Τα έχει δει και τα έχει ζήσει. Όλα είναι αναμενόμενα. Όλα είναι πιθανά και μάλιστα τα πιο άσχημα είναι και τα πιο πιθανά.
Εσύ όμως δεν θα μπορέσεις να δεις μέσα της, δε θα σε αφήσει. Δε θα σου μιλήσει ποτέ για κάτι άσχημο που της συμβαίνει, θα το περάσει μόνη της, κρυφά. Έτσι είναι. Γιατί είναι δυνατή, όλοι αυτό ξέρουν, αυτό βλέπουν. Δεν μπορεί να τους απογοητεύσει Δεν μπορεί να γείρει σε έναν ώμο για να κλάψει, δεν μπορεί να ζητήσει ένα χάδι ή μια αγκαλιά, λίγη τρυφερότητα ή παρηγοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: