Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Δες τον κόσμο διαφορετικά



Σκέψου για λίγο όλα τα πράγματα που θεωρείς δεδομένα σε αυτό τον κόσμο. Τα πιο απλά, καθημερινά πράγματα. Είναι όλα πολύ απλά και συνηθισμένα γύρω σου, σωστά; Ο ήλιος, τα φυτά, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα, όλα. Όταν βρέχει, δεν απορείς, ξέρεις πώς εξηγείται αυτό το φυσικό φαινόμενο. Το ίδιο και όταν αστράφτει και βροντά, το ίδιο κι όταν βλέπεις μια έκλειψη ηλίου, αν και αυτό το τελευταίο δε το βλέπεις και πολύ συχνά.

Προσπάθησε τώρα να τα δεις όλα αυτά με τα μάτια ενός μωρού, ενός βρέφους. Το βρέφος δεν ξέρει γιατί αστράφτει, φοβάται τις βροντές, θαυμάζει το πώς βγάζεις φωτιά από εκείνο το μικρό πραγματάκι (αναπτήρα το λένε οι μεγάλοι), το πώς βγάζεις φως από το πουθενά με το φακό, το πώς κάνεις το αυτοκίνητο να κινείται. Επίσης το μωρό δεν μπορεί να συλλάβει με το μυαλό του πώς γίνεται να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι μέσα σε μια οθόνη, δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τηλέφωνο και ας μην αρχίσουμε καν με το πόσο περίεργα του φαίνονται τα διάφορα ζώα, ακόμα και τα πιο συνηθισμένα όπως οι σκύλοι, οι γάτες και τα πουλιά.

Το βρέφος είναι πολύ πιο χαρούμενο από εσένα, συνεχώς βλέπει θαύματα, συνεχώς εκπλήσσεται και μαθαίνει νέα πράγματα. Για αυτό, τίποτα δεν είναι συνηθισμένο και δεδομένο. Ας πούμε λοιπόν ότι το βρέφος βλέπει κάποιον να πετάει, να ίπταται χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Θα το θεωρήσει εξ’ ίσου θαυμαστό και περίεργο με όλα τα υπόλοιπα. Αν το δεις όμως εσύ, μάλλον θα πάθεις παράκρουση. Γιατί; Γιατί καθώς μεγάλωνες μάθαινες και συνήθιζες. Κάποια πράγματα τα έμαθες από τους γονείς σου, κάποια άλλα στο σχολείο και κάποια άλλα απλώς συμβαίνουν πάντα με τον ίδιο τρόπο, οπότε τα θεωρείς δεδομένα. Έμαθες λοιπόν ότι κάποια πράγματα γίνονται πάντα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ενώ κάποια άλλα είναι αδύνατο να συμβούν, όπως το να ίπταται έτσι απλά ένας άνθρωπος.

Το ότι ξέρεις πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο, όμως, δεν μειώνει την ομορφιά του. Το ότι ξέρεις τι είναι τα αστέρια, δεν τα κάνει λιγότερο εκπληκτικά όταν έχει ξαστεριά. Το ότι ξέρεις πώς γεννιέται ένας άνθρωπος, δεν κάνει το θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής να χάσει τίποτα από την αξία του. Οπότε, το ότι μπορείς να εξηγήσεις όλα αυτά που ένα βρέφος θεωρεί θαύματα, δε σημαίνει ότι δεν είναι αξιοθαύμαστα Σημαίνει απλώς ότι εσύ τα βλέπεις διαφορετικά. Το βρέφος όμως είναι πιο ευτυχισμένο επειδή βλέπει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο. Και μόνο γι΄αυτό, αξίζει μια προσπάθεια να δεις τον κόσμο κι εσύ όπως αυτό.

Photo by tsbaou, model; antonella

1 σχόλιο:

@ngel είπε...

Όταν ξέρεις την αλήθεια είσαι καταδικασμένος να είσαι δυστυχής! Γι αυτό η άγνοια είναι ευτυχία!