Στην Ινδία σήμερα σε πολλές πόλεις υπάρχουν κέντρα γέλιου. Οι επιστήμονες έχουν κάνει επί χρόνια πολλές έρευνες σχετικά με το γέλιο και μερικά από τα συμπεράσματά τους είναι τα εξής:
- Αυξάνει τα αντισώματα στο σάλιο τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Μειώνει την κορτιζόλη στον οργανισμό, παρέχοντας έτσι ένα αντίδοτο για τις βλαβερές συνέπειες του στρες
- Παράγει ένα ένζυμο που προστατεύει το στομάχι από σχηματιζόμενα έλκη
- Γυμνάζει τους κοιλιακούς μυς
- Χαλαρώνει τους μυς σε όλο το σώμα
- Ενισχύει τη μείωση των συμπτωμάτων της νευραλγίας και των ρευματισμών
- Αλλάζει τον τρόπο σκέψης
- Έχει θετικά οφέλη στις ψυχικές λειτουργίες
- Βελτιώνει την αναπνοή, βοηθώντας έτσι τη μείωση των χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς
- Ελευθερώνει interlevkin-2 και άλλους ανοσο-ενισχυτές
- Βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
- Προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών που παρέχουν φυσική ανακούφιση του πόνου
- Βοηθά την απορρόφηση περισσότερων θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στο αίμα και
- Τέλος, μας κάνει να νιώθουμε καλά!
Οι γιατροί, οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγου συμφωνούν και επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο μπορεί να είναι ευεργετικό σε άτομα με χρόνιες βαριές ασθένιες. Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι το γέλιο βοηθά σημαντικά ανθρώπους που υποφέρουν απο αϋπνίες, υψηλή πίεση, κατάθλιψη, διαβήτη και άλλες ασθένειες που επηρρεάζονται/προκαλούνται απο το άγχος.
Το γέλιο διώχνει την ένταση και το άγχος, αποσπά την προσοχή απο τη σκέψη που προκαλεί τον εκνευρισμό/θυμό/στρες και αμέσως φέρνει το άτομο σε ευχάριστη διάθεση και καθαρό μυαλό. Καθώς το γέλιο βοηθά την απορρόφηση περισσότερου οξυγόνου σε όλο το σώμα, βελτιώνει πολλές λειτουργείες του οργανισμού, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να είναι πιο ανθεκτικός σε διάφορες λοιμώξεις και ιούς. Επίσης τονώνει σημαντικά το δέρμα και επιβραδύνει τη γήρανση! Ακόμη, το οξυγόνο απορροφάται καλύτερα και απο τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να νιώθουμε ευεξία, χαλαρώση και να έχουμε μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια. Τέλος το γέλιο προκαλεί την παραγωγή ενός ενζύμου το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή νέων κυτάρων στον οργανισμό. Αυτός θεωρείται και ο λόγος για τον οποίο το γέλιο και η θετική διάθεση μπορούν να φανούν σωτήριοι παράγοντες σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που γίνεται τόσο μεγάλη προσπάθεια από πολλά άτομα να βελτιώσουν το χιούμορ τους και να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να κάνουν τους άλλους να γελούν. Όλες οι στατιστικές έρευνες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι γενικότερα ευχάριστοι και αισιόδοξοι αρρωσταίνουν σπανιότερα, αναρρώνουν ευκολότερα και παρουσιάζουν μέχρι και 70% λιγότερο ψυχικές ασθένιες! Ένας μέσος άνθρωπος γελά περίπου 5 φορές την ημέρα. Ενώ ένα ξένοιαστο παιδί γελά περίπου 150 φορές σε μια μέρα!Εσύ πόσες φορές γέλασες σήμερα?