Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η δυναμη της αδυναμιας σου

Photo by nextDoorARTist
Ειναι μερικοι ανθρωποι που ειναι παρα πολυ δυνατοι. Και που δεν το ξερουν. Δεν μπορουν να το δουν. Δεν συνειδητοποιουν τι κανουν οταν κωμικοποιουν τις εμπειριες τους, οταν τερματιζουν την υπερβολη σε καποιες αντιδρασεις τους, οταν τραγικοποιουν 'μικρα' πραγματα. Με ολες αυτες και αλλες αντιστοιχες συμπεριφορες και αντιδρασεις τους, σπανε τη θλιψη, τη δυστυχια, την οποιαδηποτε αρνητικοτητα της εκαστοτε καταστασης. Μηδενιζουν την πραγματικη δυστυχια τους με το να την μετατρεπουν σε κατι κινηματογραφικο ή μυθιστοριματικο. Αλλα δεν το κανουν συνειδητα. Ειναι ο τροπος που λειτουργει η ψυχολογια τους, ισως το υποσυνειδητο τους. Και για αυτον ακριβως τον λογο πιανει. 

Αυτο που κανουν δεν ειναι κατι που μπορει κανεις να μαθει ή να επιδιωξει. δεν ειναι κατι στο οποιο μπορεις να εξασκηθεις αρκετα μεχρι να φερει αποτελεσμα. Ειναι κατι που βγαινει φυσικα. Το απο που πηγαζει, αγνωστο. Και να σου πω, δεν εχει και σημασια. Γιατι αυτοι οι ανθρωποι, σε εξαιρετικα δυσαρεστες καταστασεις, εχουν το δικο τους μοναδικο τροπο να ανταπεξελθουν. Ειναι η αμυνα τους, το πιο δυνατο τους οπλο.
Μη φανταζεσαι ομως πως ειναι πιο ευτυχισμενοι απο εσενα, ουτε και οτι ειναι πιο ευκολο να νιωσουν ευτυχισμενοι απ'οτι εσυ. Απεναντιας, ειναι πολυ δυσκολο να βγαλει το σκασμο η ντραμα κουϊν μεσα τους και να τους επιτρεψει να αποκλεισουν την ασχημα και τα δυσαρεστα της καθε στιγμης και περιστασης. Ειναι σχεδον ακατορθωτο να τους αφησει ο εαυτος τους να απομονωσουν την ομορφια και τα θετικα στοιχεια σε αυτο που βλεπουν ή βιωνουν. Αλλα μη φανταστεις οτι ειναι και καταθλιπτικοι, χαμενοι σε μια μονιμη μιζερια. Αυτοι οι ανθρωποι θελουν τοσο πολυ να νιωσουν χαρα, που θα τη βρουν σε πολλα απροσμενα πραγματα. Απλα θα κρατησει λιγο και δε θα 'ναι καθαρη, παντα θα υπαρχει κατι δυσαρεστο και απλα θα επιλεξουν να μειωσουν τη σημασια του για λιγα λεπτα μεχρι να παρουν την απαραιτητη δοση χαρας που εχουν αναγκη. 
Ισως να ειναι τα πιο μπερδεμενα ανθρωπινα μυαλα που μπορει να συναντησεις, αλλα ακριβως γι'αυτο το λογο ειναι τοσο αξιοθαυμαστα. Αλλα δεν μπορουν να το δουν, δεν μπορουν να συνειδητοποιησουν τη δυναμη που εχουν και ουτε θα σε πιστεψουν ή θα συμφωνησουν ποτε εαν τους το πεις. Ενα ειναι σιγουρο, ειναι πολυ πιο δυνατοι απο ολους εμας που δειχνουμε να ειμαστε δυνατοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: